Atheneum Calmeyn
Atheneum Calmeyn

1e graad (A-stroom & B-stroom)
Modernisering 1e graad

Op 1 september 2019 treedt de modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen in werking. Nieuwe eindtermen, een matrix met 8 studiedomeinen en een getrapte keuze, dat is die modernisering in een notendop op film.

Wie ben je?

Kies talentmodules op jouw maat en ontplooi jezelf!

In het 1ste en 2de jaar willen we onze leerlingen in de eerste plaats helpen om hun talenten te ontdekken. Zo krijgen de leerlingen alvast een idee van waar ze goed in zijn en dat helpt hen bij het kiezen van de geknipte studierichting.


In het 1ste jaar (A en B) kies je 2 talentmodules uit. Die 2 talentmodules, van elk 2 lesuren, komen elke week op je programma.

In het 2de jaar A behoud je je keuzes of kun je nieuwe keuzes maken.


In het 2de jaar B kies je bij aanvang van het schooljaar een meer specifieke vorming – de optie - waarbij je tijdens de specifieke uren van die afdeling je talent verder kan ontwikkelen.

Wat leer je?

In 1A, 1B en 2A gaat de grootste brok lesuren naar diverse algemene vakken. Met de geplande modernisering van het eerste jaar, zullen deze vakken nog steeds worden gegeven maar op een licht veranderde manier worden gegeven. Er komt meer aandacht voor uitdieping en remediëring. Onze ervaring in studiebegeleiding zal hier nog duidelijker worden ingezet.

 

Naast de algemene vakken krijg je ook de mogelijkheid om je talenten te ontplooien via onze talentmodules in 1A, 1B en 2A:

 • Ben je een echte sportieveling en ontdek je graag eens nieuwe sporten? 
  Kies dan voor de talentmodule ‘omnisport’ en maak kennis met een heel gamma aan sporten.
 • Of ben je eerder een echte voetbaltopper? 
  In de talentmodule ‘voetbal’ kan je je focussen op je favoriete sport. Je verfijnt je techniek en neemt deel aan verschillende tornooien voor scholen.
 • Sta je graag in de keuken?
  Scherp dan je messen in de talentmodule ‘gastronomie’, waar volleerde koks je de kneepjes van het vak leren. Misschien ben jij wel de nieuwe ‘Junior Masterchef’!
 • Ben je creatief en graag bezig met kapsels en make-up? Hebben de verschillende kleuren geen geheimen voor jou? Geef je graag de mensen een heuse make-over
  In de talentmodule ‘wellness’ combineer je zaken uit de richting haarzorg en de richting schoonheidsverzorging.
 • Of maak je liever je handen vuil tussen de houtkrullen en bewerk je graag verschillende houtmaterialen met gereedschappen en handmachines?
  Dan is de talentmodule ‘hout’ beslist iets voor jou!

 

In 2B (dit is het “beroepsvoorbereidend leerjaar”) kies je al specifieker een richting. Naast het basispakket aan algemene vakken heb je op Calmeyn de keuze uit:

 

2B Elektriciteit-Hout (2BEH): Vanaf nu word je tot een echte vakman gevormd. In de lessen ‘hout’ worden alle handelingen getoond met passie voor het vak. Je krijgt voldoende tijd om alle handelingen zelf te leren uitvoeren. Je leert werktekeningen lezen en begrijpen. Enkele superleuke opdrachten zijn het maken (in hout natuurlijk) van een strandstoel, schoenenreiniger, pendule, sleutelkastje of klapstoeltje…

Je leert hierbij voorschriften hanteren in verband met duurzaamheid, veiligheid, hygiëne en milieu en dit met respect voor jezelf en anderen. Je leert jouw eigen realisaties, zowel het technisch proces als het product, evalueren.

 

2B Hotel-Bakkerij-Slagerij (2BHBS): Je maakt kennis met de basistechnieken van bediening en keuken: kook- en snijtechnieken, voedselveiligheid, productkennis, ergonomie, ontwikkeling van de smaakprofielen, discipline, gezonde voeding klaarmaken, basiskennis van bakkerij en slagerij.

 

2B Haarzorg-Voeding-Verzorging (2BHVV): Je maakt kennis met het kappersvak in alle aspecten. Je zult er haar wassen en brushen en verschillende vlechttechnieken aanleren. Je maakt reeds hier kennis met de nieuwste apparaten en laatste trends. 

Studieaanbod na 2A en 2B

Op het einde van het 2de jaar kies je voor de studierichting die jou het meest aanspreekt.

Heb je het getuigschrift van de 1ste graad A-stroom op zak? Volgende richtingen zijn dan een optie voor jou:

 • Sport optie voetbal
 • Sport optie omnisport-adventure
 • Bio-esthetiek/Schoonheidsverzorging

 

Heb je het getuigschrift van de 1ste graad B-stroom behaald? Dan heb je de keuze tussen:

 • 2A: het 2e jaar van de A-stroom
 • Haarzorg
 • Gastronomie en catering
 • Hout en design