Atheneum Calmeyn

School voor Gastronomie en Catering (BSO / arbeidsmarktgerichte finaliteit)

Wie ben je?

Je droomt ervan om later keukenchef, zaalmeester of cateraar te worden;

Je bent geboeid door gastronomie;

Je wordt aangetrokken tot de dynamiek in bediening en keuken;

Je droomt van een eigen zaak in de horecasector;

Je wil je ontplooien tot een geschikte gastheer of gastvrouw, je houdt ervan om klanten te verwennen;                                                   

Je bent communicatief, georganiseerd, flexibel en creatief.

Wat leer je?

Van starter tot masterchef, event manager en/of traiteur
In ons didactisch restaurant leer je niet enkel eten klaarmaken, maar ook opdienen, de zaal klaarzetten, communiceren met klanten (in Nederlands, Frans, Engels), zaalbereidingen maken, …
Met de coronabeperkingen heeft ons hotelteam zich deels toegelegd op ‘take away’-maaltijden en -desserts, wat tevreden leerlingen en leerlingen opleverde, evenals terugkerende klanten. Eens de coronatoestand toelaat dat ons didactisch restaurant (her)opent, nemen we de specifieke zaal-opleiding opnieuw helemaal op.

In het 3e en het 4e jaar pas je aangeleerde technieken in reële situaties toe:
• Je bedient klanten;
• Je doet jouw deel in de organisatie en uitwerking van evenementen en banketten;
• Je leert over dranken (‘drankenkennis’)

In het 5e en 6e jaar krijg je een verdere opleiding tot een volleerde chef of maître (gastronomie,klantendienst, wijnkennis), zowel op school als op je stageplaats in verschillende plaatselijke horecazaken.
Voor het 5e en 6e jaar heb je de keuze om deze opleiding te volgen:
• ofwel via een voltijdse opleiding op school, met stageperiodes;
• ofwel in een duaal traject: je volgt algemene vakken en een aantal uren praktijk op school. De overige uren sta je als werknemer in opleiding in een restaurant; waarbij je een maandelijkse vergoeding ontvangt waarmee je je kindergeld niet kwijtspeelt. Een leerkracht ‘restaurant-keuken-catering’ van Calmeyn begeleidt jou op de werkplek.
Of je nu kiest voor het duale traject of niet, je behaalt hetzelfde getuigschrift (na het 6e jaar).

 

Je behaalt het diploma secundair onderwijs als je verder leert tot en met het 7e jaar. 

Je kunt voor je 7e jaar de opleiding ‘Event manager - traiteur’ (officieel: banketaannemer-traiteur) volgen bij ons. Dit leer je:
- Je bereidt trendgerichte gerechten en gastronomische specialiteiten en selecteert de passende dranken;
- Je organiseert keukenactiviteiten, de bediening en het opruimen bij feestelijkheden;
- Je wordt expert in het uitwerken van banketten, recepties, traiteurdiensten, bedrijfsfeesten en buffetten;
- Je leert klanten adviseren bij de keuze van een menu. Je werkt volgens de HACCP-normen;
- Je functioneert goed in teamverband en kan mensen laten samenwerken.

Wat na deze opleiding?

  • Je bent kok of kelner in:
  • Kleinschalige restaurants
  • Trendy restaurants
  • Brasseries
  • Bistro’s
  • Banketaannemers
  • Cateringbedrijven
  • Rust- en verzorgingsinstellingen
  • Recreatiecentra
  • Scholen
  • Je kunt meteen aan het werk als zelfstandige. Je maakt meeneemgerechten, je wordt kok-aan-huis. Je organiseert feestelijkheden, recepties, banketten,...

Na een geslaagd 7e specialisatiejaar heb je toegang tot het hoger onderwijs (hotelmanagement, voedings- en dieetkunde, leerkracht, voedingsinspecteur …).

Onze troeven

  • • Je volgt een opleiding op maat;
    • Wij zorgen voor een betaalbare opleiding;
    • Ons lerarenteam is gedreven en deskundig;
    • Wij onderhouden goede relaties met het werkveld;
    • Je werkt mee in ons didactisch restaurant met (externe) klantendienst;
    • Je werkt mee in – en organiseert – onze traiteurdienst met (externe) klanten;
    • Je doet ervaring op met kwaliteit, beleving, diversificatie;
    • Je loopt stage in ‘blok’: voltijds op de stageplek;
    • Je maakt grote kans op onmiddellijk werk na afstuderen.